tiistai 1. joulukuuta 2015

Ei kovin pikaruoka

Kebab tunnetaan paremminkin pikaruokana, mutta jos haluaa nähdä vaivaa ja väkertää tämän ns. pikaruuan itse, voin vakuttaa se olevan todellakin vaivan arvoista. Tosin aikaa se ottaa sen verran, että ihan suurimpaan nälkään kannattaa syödä jotain muuta.

Aloitin tämän valmistamisen jo edellisenä iltana, koska tuntuu, että nuo arki-illat on muutenkin ajallisesti melko kiireisiä. Silti urakka vaati vielä pitkälti perjantai-iltaakin. Tosin siinä ruuan teon lomassa taidettiin päivittää myös olohuoneen kalustus uuteen uskoon....
Muutenkin tuossa perjantai-illan ruuanlaitossa on erilainen oma saundi, kun tietää, että viikonloppu on edessä ja ilta- samoin kun ruokailu saa venähtää hiukan myöhempään.
Usein juuri perjantai-iltana keittiössä on seuraa ja apukäsiä. Tälläkin kertaa R ja M oli mukana näiden perjantai-illan herkkujen valmistuksessa. Usein, niinkuin nytkin oli kiva fiilis ja varmaan juuri siksi ruokakin oli erittäin hyvää.
Kuvia piti ottaa kyllä huomattavasti enemmän ja eri vaiheista, mutta se nyt jäi tällä kertaa. Mutta jotain suuntaa tämän valmistukseen tulee tässä:

n. 1 kg naudan jauhelihaa
suolaa
pippuria rouhitaan myllystä maun mukaan.

Tätä massaa pyöritin monitoimikoneessa ainakin about 20 min.
Massasta tein kaksi piukkaa pötköä, jotka kääritään folioon.
Uunissa 100 astetta n. 4,5-5 tuntia.

Jugurttikastike:

Turkkilaista jugurttia
hiukan ranskankermaa
paljon valkosipulia puristettuna
etikkaa
hunajaa

Tomaattikastike:

tomaattimurskaa
etikkaa
suolaa
pippuria
chilijauhetta
(keitä hiljalleen n. 10 minuuttia)

Pitaleivät:

3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
8 dl jauhoja
ruokaöljyä
ripaus suolaa

Tätä taikinaa pyöritin myös koneessa melkoisen tovin, jonka jälkeen nostin kohoamaan. Tein taikinasta pallukoita, jotka kaulittiin litteäksi. Nopea kohotus uunipellillä ja siitä uuniin.

Kypsät lihapötköt laitoin vielä pakastimeen, jonka jälkeen niistä oli helppo vuolla lastuja juustohöylällä. Lastut vielä uunipellille ja päälle pirskottelin valkosipuliöljyä. Lihat vielä hetkeksi uuniin.

Se alkaisi olemaan siinä. Ja uskokaa, hirvee homma, mutta kyllä kannatti!!

-Päivi-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti